obligaties

Ook voor obligaties is het tijd om kleur te bekennen

06 april 2021

Ook voor obligaties is het tijd om kleur te bekennen was de titel van het webinar op 30 maart 2021. De derde editie van de Alpha Research ESG webinarserie gaf meer inzicht in Green Bond investing. Nicolas Racaud, portfolio manager of R-co 4ChangeClimate Credit Euro bij Rothschild & Co Asset Management besprak Green Bonds en het financieren van de energietransitie. Gabriel Doz, portefeuillespecialist bij PGIM Fixed Income weidde uit over het integreren van ESG doelen in een global bond portfolio.

Obligaties met directe invloed op energietransitie

Green Bonds zijn obligaties die een directe invloed op de energietransitie hebben. Dit type obligaties staat nog in de kinderschoenen. Maar, de Green Bond markt groeit hard. De energie-, bouw- en transportsector zijn goed voor meer dan driekwart van de Green Bonds uitgaven.

Het Rothschild & Co’s Green Bond fund is wereldwijd actief en onderscheidt zich met een strenge uitsluitingslijst, met name op het gebied van de kolenindustrie. Het fonds heeft een sterke focus op het klimaatverandering Social Development Goal.

Tijdens het webinar werden er meerdere poll vragen gesteld. Een van de vragen was hoe de kijkers ESG obligaties over twee jaar zien. De helft van de kijkers gaf aan in de toekomst 40 tot 60 procent van het portfolio te willen alloceren naar ESG fixed income fondsen.

De sleutel in het ESG beleid van PGIM Fixed Income is de integratie van ESG risico’s in het kredietbeoordelingsbeleid. PGIM beoogt de benchmark te verslaan in zowel rendement als in ESG impact. Hiervoor gebruikt PGIM een intern ESG beoordelingssysteem.

PGIM past een uitvoerige screening toe op Green bond issues op de geloofwaardigheid van Green bonds: het komt in de praktijk voor dat geld opgehaald met Green Bonds voor andere doeleinden gebruikt wordt. Door goed te kijken naar gevallen in het verleden probeert PGIM deze bonds te vermijden.

ESG investeren

Tijdens de Q&A gaven de sprekers aan dat Emerging Markets een uitdaging blijven voor ESG investeren, omdat veel bedrijven bij voorbaat op de uitsluitingslijst komen. Dit terwijl er wel veel ontwikkeling doorgemaakt kan worden op het gebied van ESG. De ‘Environment’ in ESG is altijd de belangrijkste ESG factor geweest, maar de ‘Social’ factor begint de laatste jaren ook steeds belangrijker te worden.

Bekijk de replay

 

Webinarserie

Alpha Research organiseert in de eerste helft van 2021 de webinarserie: Long Term versus Short Term: “Let’s Talk ESG” van zes afleveringen. Deze serie gaat in op de nieuwe economie, technologische ontwikkelingen en vooral welke beleggingen verantwoord en duurzaam zijn. De trend van grijs naar groen is immers definitief doorgebroken. Deze webinarserie biedt een aantal mogelijkheden aan om ESG stevig te verankeren in uw beleggingsportefeuille. De serie is samen met T. Rowe Price, PGIM, UBP, Aegon Asset Management, ACTIAM en Rothschild & Co Asset Management. Het eerste webinar was Technologie en de weg van grijs naar groen in China. Het tweede webinar: De weg naar een groene beleggingsportefeuille.

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asset Allocation Awards

Sinds 2016 reikt Alpha Research elk jaar de Asset Allocation Awards uit aan de beste beleggingsspecialisten.
De beleggingscategorieën zijn: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.